Motion till riksdagen
2015/16:655
av Erik Ezelius m.fl. (S)

Lärarutbildning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av att se över att förskollärar- och lärarutbildning finns att tillgå på fler platser i landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har tydligt deklarerat sin ambition för skolans och förskolans utveckling. Denna ambition innehåller bland annat en satsning på de utbildningar som riktar sig till framtida personal inom denna sektor. Vi ser det som viktigt att denna utbildning finns tillgänglig på många platser i landet utan att för den skull göra avkall på kvalitetskraven.

Samverkan avgörande

Den svenska skolan har under de senaste åtta åren försämrat sina resultat vid internationella jämförelser. Regeringen har därför tagit och kommer att ta en rad initiativ för att vända denna negativa utveckling.

Ett av dessa initiativ är en satsning på lärarutbildningen och att ge lärarna än bättre verktyg inför sitt arbete med våra barn. Det handlar också om ekonomiska satsningar för att möjliggöra för landets kommuner att anställa fler lärare. Vi välkomnar dessa initiativ.

Se hela landet

I satsningen på utökat antal utbildningsplatser för lärare vill vi uppmana regeringen att också överväga behovet av att se över var dessa utbildningsplatser placeras. Vi har idag ett väl utvecklat nät av högskolor ute i landet. Det är viktigt att vi nyttjar den regionala resurs dessa är också vad det gäller utbildning av förskollärare och lärare.

Vi i Skaraborg kan exempelvis se hur Högskolan i Skövde i dag är en viktig resurs för kompetensförsörjningen i regionen.

 

Erik Ezelius (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Monica Green (S)

Patrik Björck (S)