Motion till riksdagen
2015/16:648
av Lars Eriksson (S)

Trygghetsanställningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om trygghetsanställningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I mars 2015 publicerade Arbetsförmedlingen rapporten ”Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2014”. Knappt 16 procent av befolkningen i åldern 16–64 år uppger i SCB:s undersökning för Arbetsförmedlingen att de har någon funktionsnedsättning. Det motsvarar nära en miljon personer. Några av de vanligaste funktionsnedsättningarna är allergi, rörelsenedsättning, astma eller annan överkänslighet samt psykisk funktionsnedsättning.

68 procent uppger att deras funktionsnedsättning medför nedsatt arbetsförmåga, vilket motsvarar cirka 655 000 personer. Kvinnor bedömer i högre utsträckning än män att deras funktionsnedsättning medför nedsatt arbetsförmåga; 74 procent jämfört med 62 procent för männen. Sysselsättningsgraden bland de 655 000 personer som uppger att deras funktionsnedsättning medför nedsatt arbetsförmåga är 55 procent. Av dessa arbetar 60 procent heltid.

Undersökningen berättar också för oss att personer i Sverige med funktionsnedsättning har en svagare utbildningsbakgrund jämfört med befolkningen i stort och att man tvingas stå ut med diskriminering och kränkande särbehandling på grund av sin funktionsnedsättning. 16 procent av personerna med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga uppger att de har mött negativa attityder hos arbetsgivare kopplat till funktionsnedsättningen.

Om Sverige ska nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 är det av yttersta vikt att alla individers inneboende potential tas till vara på ett bättre sätt än i dag. Det behövs fler anställningar med lönestöd och fler anpassade arbeten för att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen. Regeringen bör se över maxgränsen för statsstödet till trygghetsanställningar.

 

Lars Eriksson (S)