Motion till riksdagen
2015/16:639
av Olle Thorell m.fl. (S)

Framgångsrika lokala etableringspolitiska projekt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att närmare granska lokala etableringspolitiska initiativs arbetsmetodik, dess effekter och möjligheterna att låta framgångsrika initiativ tjäna som modell för andra kommuner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att nyanlända på ett snabbt och värdigt sätt ska kunna bli en del av samhällsgemenskapen kommer kommunerna framöver att behöva ta ett stort ansvar. Därför är det glädjande att den nya regeringen ger kommunerna rättvisa förutsättningar att klara av uppgiften. Att de statliga ersättningar som är kopplade till asylsökande barns skolgång och mottagandet av nyanlända kraftigt höjs är välkommet.

Samtidigt tar många kommuner redan i dag ett stort ansvar när det gäller mottagande och etablering av nyanlända. Ett exempel är Fagersta kommun som för fem år sedan startade projektet Språnget.

Språnget initierades som ett EU-projekt riktat mot några av de grupper som har det tufft att ta sig in på arbetsmarknaden men som ändå befinner sig i en sysselsättning eller annan strukturerad verksamhet; utrikesfödda, långtidsarbetslösa och personer med missbruksproblem eller någon form av funktionsnedsättning. Bland de utrikesfödda deltagarna i Språnget kan problematiken bottna i trauman, låg utbildningsbakgrund, dålig yrkeserfarenhet samt knapphändiga kunskaper i svenska språket.

 

Språnget består av en egenutvecklad arbetsmetodik vars syfte är att ta människor från utanförskap och bidragsberoende till gemenskap och egenförsörjning. Grundidén är att ta ett helhetsgrepp på deltagarens situation och ta fram en individuell handlingsplan som tar sikte på fem olika mål: sociala, hälsomässiga, personliga, kulturella och professionella.

I Språngets arbetsgrupp ingår personer med olika professioner och bakgrund och deltagarens första möte sker alltid med en beteendevetare. Innovativa metoder såsom lösningsfokuserad samtalsmetodik, kognitiv beteendeterapi, existentiell hälsa, specialpedagogik för språkinlärning för utlandsfödda samt stöd för människor med läs- och skrivsvårigheter används för att nå de fem målen. Parallellt med detta arbetar man med studie- och yrkesvägledning för att närma sig arbetsmarknaden.

I Språngets regi når ungefär hälften av deltagarna sitt mål under aktivitetsåret; en anställning eller ett påbörjande av studier. Det är en tiofaldig förbättring jämfört med tiden före. Sedan 1 augusti 2014 är Språnget en del av Fagersta kommuns ordinarie verksamhet och ambitionen är nu höjd: inom ett år ska 75 procent av de cirka 60 årliga deltagarna försörja sig på egen hand eller ha påbörjat en utbildning. Det är även beslutat att utomeuropéer tillsammans med kvinnor och unga är prioriterade målgrupper framöver.

Språnget är en lokalt anpassad modell men bygger på allmängiltig kunskap om människor och bemötande. Det är av stor vikt att erfarenheter från goda lokala exempel på etableringspolitik tas till vara och sprids på det nationella planet.

 

Olle Thorell (S)

 

Anna Wallén (S)

Lars Eriksson (S)

Pia Nilsson (S)