Motion till riksdagen
2015/16:636
av Olle Thorell m.fl. (S)

Jämställdhet i skolan och förskolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av fler pedagoger med genuskunskap inom skolan och förskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I skolan finns betydande skillnader i prestationer, upplevelser och preferenser mellan flickor och pojkar. Pojkar presterar i genomsnitt sämre än flickor, och får därför sämre betyg. Flickor är mer stressade i skolan och mår generellt sämre i tonåren. Det är en viktig utmaning för skolan att bryta könsnormerna.

Om jämställdhetsarbetet i skolan och i utbildningssystemet i övrigt ska bli effektivt måste det bedrivas kontinuerligt enligt principen om jämställdhetsintegrering. Pedagoger med utbildning i genuskunskap är viktiga inom både skolan och förskolan. I en jämställd förskola trivs, utvecklas och lär sig både flickor och pojkar mera. Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. Förskolan ska lägga grunden för den första delen av det lärande som fortsätter resten av livet.

Svårigheterna att rekrytera män till förskolan är ett stort problem. Det är viktigt att personalen består av både män och kvinnor. Då jämställdhet är ett kunskapsområde behöver möjligheterna till kompetensutveckling för personalen övervägas och genuspedagoger bör engageras i verksamheten. En skola där barn och unga får möjlighet att mötas och utveckla sin förståelse och respekt för varandras likheter och olikheter är centralt för att uppnå ett sammanhållet samhälle.

 

Olle Thorell (S)

 

Anna Wallén (S)

Lars Eriksson (S)

Pia Nilsson (S)