Motion till riksdagen
2015/16:624
av Maria Strömkvist m.fl. (S)

Tjänstledighet för kyrkopolitiker


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge förtroendevalda inom Svenska kyrkan rätt till ledighet från sitt arbete när de utför sitt uppdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska kyrkan har i dag knappa 17 000 förtroendevalda runt om i landet. De har till uppgift att vara delaktiga, ta ansvar och utveckla verksamheten inom Svenska kyrkan. De förtroendevalda utses genom val vart fjärde år och tjänstgör sedan på församlingsnivå och inom samfälligheten i kommunen (lokalt), i de 13 stiften (regionalt) samt i kyrkomötet (nationellt). De har till uppgift att bland annat arbeta för att Svenska kyrkan fortsättningsvis är en öppen folkkyrka för alla i hela landet, de bevakar och beslutar om underhållet av våra kyrkor samt beslutar i frågor som rör begravningsväsendet. Sedan 2009 finns inte längre något lagstadgat stöd för dessa förtroendevalda att vara lediga från sitt arbete för att utföra sitt uppdrag. Risken blir att personer som förvärvsarbetar i mindre utsträckning är villiga att åta sig kyrkopolitiska förtroendeuppdrag och således i förlängningen att gruppen av förtroendevalda i vår kyrkopolitiska församling blir mindre representativ.

I den mån detta problem på motsvarande sätt berör beslutsfattandet i andra religiösa samfund bör även dessa omfattas av en översyn.

 

Maria Strömkvist (S)

 

Hans Unander (S)

Patrik Engström (S)

Roza Güclü Hedin (S)