Motion till riksdagen
2015/16:622
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Älvdalens skjutfält


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur man kan nyttja Älvdalens skjut- och övningsfält för fler frivilliga organisationer och säkerställa i det kommande värdlandsavtalet för att kunna verka i övningar med Sverige och andra länder där vi har avtal, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Älvdalens skjut- och övningsfält är Sveriges största militära övningsområde. Fältet är det enda som är miljöprövat och godkänt för samtliga arméns truppslag. Skjutfältet är beläget avskilt från bebyggelse som gör att övningar inte stör omgivningen och det erbjuder varierade vinterförhållanden.

 

Det är en stor resurs som förutom det stora övningsområdet på 54 000 hektar också omfattar ett hotell, verkstäder, restaurang och ett flygfält. Det senaste året har Försvarsmakten satsat på Älvdalens skjutfält. Man har bland annat förstärkt området med fler personal. Satsningen möjliggör större användningsområden och möjlighet att utveckla detta övningsområde.

 

Älvdalens skjutfält är en utmärkt resurs utifrån sin lokalisering och den varierade terrängen. Det är attraktivt för övningsverksamhet i ett nordiskt- internationellt perspektiv. En sådan verksamhet pågår, men borde ges en ökad tyngd i framtiden. Skjutfältet har en terräng som möjliggör träning med motor och terrängfordon och stora avstånd gör att man kan skjuta med långdistansvapen.

 

Det är viktigt att Försvarsmakten har tillgång till övningsfält med skilda naturtyper och terrängförhållanden placerade på olika platser i landet. För oss är det viktigt att detta fantastiska och unika område nyttjas. Vi anser därför att man behöver se över hur man ytterligare kan få till verksamhet till Älvdalens skjutfält. Man kan t.ex. ta fram en strategi för hur man kan få dit fler frivilliga organisationer och hemvärnet. Man bör aktivt jobba för att bli mer attraktiva för internationella övningar och säkerställa i det kommande värdlandsavtalet för att kunna verka i övningar med Sverige och andra länder där vi har avtal kan nyttja området.

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)