Motion till riksdagen
2015/16:621
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Kontinuitet inom socialtjänsten och sjukvården


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att begränsa nyttjandet av tillfälligt inhyrd personal inom den offentligt organiserade delen av välfärdssektorn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi lever i välfärdsstaten Sverige. Vi har länge haft skola, barnomsorg, äldreomsorg, socialtjänst och en hälso- och sjukvård – för att bara nämna några exempel – att vara stolta över och kunna lita på. Idag har vi en arbetslöshet som förvisso minskar men som ändå befinner sig på en historiskt hög nivå. Lägg därtill en åldrande befolkning som lever allt längre och där relationen pensionärer kontra de som arbetar med tiden blir mer och mer i obalans till fördel för den delen av befolkningen som inte arbetar. Kontentan blir att den skattebas som ska bära upp den välfärd vi helt enkelt förväntar oss inte är tillräckligt stor. Det är vår tids stora utmaning och den nöt som politiker från höger till vänster försöker knäcka.

Vad som inte får ske i det läge som vi befinner oss i idag och som vi än mer kommer befinna oss i imorgon. Är att vi inte använder de resurser vi har på klokast möjliga sätt. Ett sådant omdömeslöst sätt att använda resurser är att betala dubbla priset för en inhyrd läkare eller socialsekreterare istället för att betala normaltaxa för en fast anställd. För att återigen ta läkaren och socialsekreteraren som exempel så är det betydligt svårare att hjälpa en patient/brukare/klient som staffettläkare/socialsekreterare jämfört med om du jobbat tillsammans med samma patient/brukare/klient under en längre tid. Inom socialtjänsten är det av särskild vikt att man har god personkännedom och kunskap om familjer, nätverk och annat som är viktigt för att kunna bemöta klienter på ett adekvat sätt. Samt för att samverkan mellan olika enheter ska kunna ske för att garantera att personens behov säkras. Självklart ska och kommer det alltid att förekomma inhyrda experter eller konsulter i de områden där kompetens inte finns ”in house”.

Det vore önskvärt att regeringen ser över hur vi genom strategisk kompetensförsörjning kraftigt kan minska kostnaderna för inhyrd personal så som till exempel stafettläkare och tillfälligt inhyrda socialsekreterare inom den offentligt organiserade välfärden.

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)