Motion till riksdagen
2015/16:620
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Barnperspektivet inom socialtjänsten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur man kan  stärka barnperspektivet inom socialtjänsten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Situationen på våra socialtjänster runt om i landet är fortsatt svår. Allt för ofta läser man om barn som utsätts för olika saker. Saker som barn inte skall bevittna eller drabbas av. Att minska barns lidande, att låta de växa och känna sig trygga är bland det viktigaste som finns. Det är samhällets skyldighet att se över situationen för alla barn och garantera att man bemöts med respekt och att man utgår ifrån barnens rättigheter.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bekräftade i en rapport från förra året att utifrån undersökningar som gjorts att man inom socialtjänsten har stora brister i hantering av ärenden. Det är ytterst oroväckande att man inte har likvärdighet i bedömningarna, att det är brist på erfarna socialsekreterare samt att man inte alltid kan garantera att barnperspektivet sätts i första rummet. Det är glädjande att vi har en regering som har identifierat en hel del av problemen inom socialtjänsten, man har tillsatt en nationell samordnare för att ytterligare driva på arbetet med att utveckla kvaliteten i den sociala barn- och ungdomsvården och man har i den senaste budgeten tillfört medel till socialtjänsten vilket är bra.

Trots detta så finns det fortsatt oroliga röster i våra kommuner. Man hör om sjukskrivningar, ärenden som hamnar mellan stolar, som bollas fram och tillbaka och ärenden som inte hanteras i tid och så vidare. Det ser naturligtvis olika ut gällande bemanningen men att det är för få socialsekreterare på för många ärenden är ständigt återkommande i de möten vi gör och i de berättelser vi hör. Det kan resultera i en mängd olika saker. Familjer och ärenden blir en siffra och personal inom socialtjänsten jobbar mot klockan. Det kan bli en ohållbar situation för de som jobbar och för de som inte får det stöd och den hjälp de behöver. Det kan resultera i att människor drabbas i onödan. De som ofta drabbas hårdast är barnen. Fokus på problem och bristen på styrning och tillräckligt många kollegor kan göra att man missar viktiga delar i utredningarna. Det är viktigt att se hur barnen drabbas och vilka insatser man gör för att skydda barnen från onödigt lidande och krävande situationer. Vi tror att barnperspektivet behöver stärkas inom socialtjänsten. Man behöver se över metoder, kartlägga och sprida goda sätt att arbeta på över hela landet.

Även nationella riktlinjer för hur många ärenden per handläggare man får ha kan vara ett sätt att lösa problemen inom socialtjänsten.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)