Motion till riksdagen
2015/16:619
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Ägarlösa båtar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheter till lösningar på problemet med ägarlösa båtar som skräpar ned, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla har vi väl någon gång sett en övergiven båt liggandes vid strandkanten eller uppdragen i vassen. Charmigt till viss del förutsatt att båten tas bort. Problemet är att den inte alltid gör det. Många gamla övergivna båtvrak är nämligen ett problem som växer i omfattning. Ofta är det markägaren som får bekosta bortforsling av vrak där ägaren inte går att spåra. Att plast- och träbåtar blir liggande i naturen under lång tid kan ge allvarliga negativa miljökonsekvenser. Många båtar innehåller giftiga ämnen som kan spridas i mark och vatten. Om båten innehåller olja eller bensin kan detta läcka ut i naturen. De flesta av de äldre uttjänta båtarna är gjorda i plast, vilket inte är nedbrytbart i naturen. Båtarna förfular också vår miljö och kan på olika sätt innebära risker för människor.

Det finns olika angelägna åtgärder som kan vidtas för att minska problemet med nedskräpning på grund av övergivna och uttjänta båtar. En laglig förbättring av möjligheterna att flytta båtar skulle kunna utgöra en sådan delåtgärd. Möjligheten för en markägare (ofta en kommun) att ges rätt att forsla bort ägarlösa båtar som förfular, förhindrar eller anses som miljöfara bör förstärkas. Man skulle t.ex. kunna undersöka vilka incitament som kan finnas för en båtklubb att sanera vraket och att lämna in båten till Båtretur (systemet för båtskrotning som införs i höst). Till dess att systemet med båtretur finns på plats överallt kan man t.ex. se över frågan om våra återvinningscentraler och definitionen av ”hushållsavfall”. Idag kan man på enstaka ställen lämna sin eka/plastbåt och få den återvunnen. Definitionen av hushållsavfall bör innefatta även småbåtar för att få båtägare att gå till de kommunala återvinningscentralerna, alternativt att man förtydligar reglerna för återvinningscentralerna så att de kan ta emot småbåtar för en eventuellt mindre acceptabel summa. Dit kan de ju komma enkelt på en släpkärra, vilket skulle öka sannolikheten rejält att de gamla småbåtarna blir skrotade och återvunna på ett kvalitetssäkrat sätt.

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Patrik Engström (S)