Motion till riksdagen
2015/16:615
av Hans Unander m.fl. (S)

Myndigheternas styrelser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om representation i myndigheternas styrelser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att förtroendet för olika myndigheter ska stärkas bör representationen i myndigheternas styrelser ses över. I Statskontorets rapport från 2014, Myndigheternas ledningsformer – en kartläggning och analys (2014:4), tydliggörs bristen på förtroendevalda i våra statliga myndigheters styrelser. Kartläggningen visar att i de 32 styrelserna var 0 procent riksdagsledamöter, ca 1,5 procent kommun- eller landstingspolitiker, drygt 35 procent statlig myndighet och ca 24 procent från näringslivet.

 

Det kan finnas bra skäl och argument för att det inte enbart ska vara förtroendevalda i styrelserna. Men om förtroendevalda i större utsträckning är representerade så skapas en folklig förankring och därmed en demokratisk påverkansmöjlighet. I förlängningen leder detta till en ökad legitimitet för myndigheternas beslut och på så vis så kommer förtroendet att stärkas. Att det finns ett behov av ett stärkt förtroende visas tydligt i Sifos senaste förtroendemätning av 26 av våra myndigheter. Bottenbetyg får exempelvis Arbetsförmedlingen som är en av de myndigheter som utgör grundstenen i vårt välfärdssystem.

 

För att fullfölja sitt uppdrag som förtroendevald måste en kontinuerligt ha en dialog och lyssna på sin viktigaste uppdragsgivare – medborgarna. Den kunskap och kännedom om människors behov som följer därav ger den förtroendevalda som styrelseledamot en unik kompetens som inte går erhålla på annat håll. De ledamöter som väljs in i olika styrelser bör ha olika bakgrund, såsom ålder, kön och att det finns en representation från hela landet.

Utifrån det som presenterats ovan anser vi att frågan om representationen i myndigheternas styrelser bör ses över.

 

Hans Unander (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)

Roza Güclü Hedin (S)