Motion till riksdagen
2015/16:611
av Patrik Engström m.fl. (S)

Erforderliga handlingar vid en konkurs


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att inom ramen för den statliga lönegarantin inkludera administrativa kostnader för att säkra erforderliga handlingar vid en konkurs och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alltför ofta får löntagare – då det företag de arbetar på går i konkurs – problem med att få ut arbetsgivarintyg. Det innebär att det blir svårt att få a-kassa. Ibland gör konkursförvaltaren det arbete som behövs, men det är inget de är skyldiga att göra. I första hand är det den före detta arbetsgivaren som ska lösa detta, men att så inte alltid blir fallet visar verkligheten. Nyligen så utspelade sig i vårt län Dalarna en situation där ett konsultföretag som utsetts till konkursförvaltare åt ett företag som gått i konkurs krävde förskottsbetalning för att utfärda arbetsgivarintyg åt de ca 30 före detta anställda. Företaget vägrade då det var på obestånd i och med konkursen.

Kostnaden för att utfärda ett arbetsgivarintyg är inte stor men situationer liksom den ovan har inträffat tidigare och kommer att kunna inträffa igen. För att löntagaren inte ska hamna i kläm och helt stå utan ersättning, vilket hen riskerar att göra kopplat till de krav som ställs från arbetslöshetsersättningen, bör möjligheten till att inkludera kostnaden för att utförda arbetsgivarintyg i lönegarantin ses över. 

 

Patrik Engström (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Roza Güclü Hedin (S)