Motion till riksdagen
2015/16:593
av Suzanne Svensson m.fl. (S)

Avfall från kryssningstrafik


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att införa styrmedel som syftar till att öka mängden avloppsvatten som lämnas i hamnarna runt Östersjön och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vårt innanhav Östersjön är utsatt för hård miljöpåverkan. Inte minst övergödning är ett ständigt aktuellt problem både för vattenkvalité och den biologiska mångfalden i havet. Den huvudsakliga källan till utsläpp som påverkar övergödningen kommer från land men vi ser också ett växande problem med utsläpp av toalettavfall från sjöfarten.

Världsnaturfonden (WWF) gjorde under våren 2015 en undersökning bland kryssningsoperatörer i Östersjön. Endast en av 33 operatörer som trafikerar Östersjön garanterar att de tar hand om sitt toalettavfall på ett tillfredsställande sätt. Bland färjelinjerna uppger hälften att de tar hand om sitt toalettavfall på hållbart sätt. När det gäller just kryssningstrafiken ser vi en mycket stark ökning med en fyrdubbling av antalet kryssningsbesök mellan 2000 och 2012.

Avloppsvattnet från fartygen delas in två kategorier: svartvatten som kommer från toaletterna och gråvatten som kommer från dusch, kök och tvätt. Idag är det enligt IMO (International Maritime Organization) tillåtet att släppa ut svartvatten längre ut än 12 nautiska mil utanför kusten i Östersjön. För gråvatten finns inga restriktioner. Även om det bidrag till havets övergödning som kommer från fartygstrafiken inte är avgörande, kan det dock ha betydelse för t.ex. algblomning lokalt.

Frågan diskuteras inom den s.k. Helsingforskommissionen (Helcom). Där har man sedan länge haft målet att fartyg ska kunna lämna sitt avloppsvatten utan extra avgift i hamnarna. Men trots det är det alltså ytterst få kryssningsfartyg som idag lämnar sitt avloppsvatten då de ligger i hamn.

Reglerna kring utsläpp av avloppsvatten kan nu komma att skärpas efter att IMO 2011 godkänt Helcomländernas ansökan att göra Östersjön till ett specialområde för avloppsvatten. Detta ger större möjligheter att reglera passagerartrafiken, och från 2018 kommer alla utsläpp av avloppsvatten från färjor och kryssningsfartyg vara förbjudna.

Vi vill att regeringen ser över möjligheten att införa styrmedel som syftar till att öka mängden avloppsvatten som lämnas i hamnarna runt Östersjön.

 

 

Suzanne Svensson (S)

 

Agneta Gille (S)

Johan Andersson (S)

Peter Jeppsson (S)