Motion till riksdagen
2015/16:590
av Emanuel Öz (S)

Testamenten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av ett testamentsregister hos Skatteverket och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska vara obligatoriskt att registrera testamenten hos Skatteverket för att testamenten ska vara civilrättsligt giltiga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Testamenten innehåller den avlidnes önskan om fördelningen av kvarlåtenskapen. När testamentet väl är skrivet är det en viktig och värdefull handling, både för den avlidne och för dem som berörs av testamentet. Efter dödsfallet måste det kunna visas upp. Tyvärr kan testamenten som förvaras hemma eller i bankfack försvinna, förstöras eller helt enkelt glömmas bort. Arvsfördelningen kan då bli en helt annan än det sätt som testatorn önskat. Det är därför viktigt att handlingen registreras hos ansvarig myndighet vilket i detta fall ska vara Skatteverket. I samband med registreringen förvaras även en kopia av testamentet hos myndigheten som finns tillgängligt för dem som berörs av testamentet.

I dagsläget är det exempelvis obligatoriskt att registrera ett äktenskapsförord för att detta ska bli giltigt. På samma sätt ska det vara obligatoriskt att registrera ett testamente för att det ska vara giltigt. För att registrering ska kunna ske behövs ett statligt testamentregister där samtliga registreringar diarieförs. Registrering och förvaring hos Skatteverket skulle dessutom utgöra en säkerhet för efterlevande och övriga som testamentet riktar sig till, då testamentet skulle återfinnas hos Skatteverket, och därmed inte riskera att komma bort.

 

Det är även praktiskt och effektivt att registrering och förvaring ska ske hos just Skatteverket eftersom det i dagsläget redan företer sig på så sätt att dödsfall noteras i folkbokföringen samt att dödsboanmälan och dödsbouppteckning skickas till Skatteverket.

 

 

Emanuel Öz (S)