Motion till riksdagen
2015/16:548
av Tina Acketoft (FP)

Ökade möjligheter för ungdomar som företagare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och ta fram förslag för en förenklad företagsform för ungdomar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid Företagarnas undersökningar i skolor visar det sig att det naturliga för barn och ungdomar är att se sig som anställda, inte som företagare eller entreprenörer. Det måste generellt bli avsevärt mer naturligt och lättare att starta och driva företag eftersom företagande är grunden för de välståndsbildande krafterna, härvid är regeringens regelförenklingsarbete av största vikt. Om fler ska bli företagare i Sverige behöver positiva attityder, förhållningssätt och kunskap kring företagande och entreprenörskap grundläggas tidigt. Entreprenörskap i skolan och ett genomgående entreprenöriellt förhållningssätt är viktigt för att vi ska få fler unga företagare. Att redan i skolan få kunskap och kontakter om företagande och med företagare genom att prova att driva företag skapar intresse och underlättar sannolikt för många att våga ta steget. Därför är arbetet de olika fristående organisationer som arbetar med detta, exempelvis Ung Företagsamhet, Snilleblixtarna och många andra, ovärderligt.

 

Samhällsekonomiskt såväl som för den personliga utvecklingen bör ungdomar utöver dessa projekt kunna pröva sina affärsidéer under en begränsad period med förmånliga regler. Vissa kommer att driva dem en sommar, andra längre. Känslan av att ha förverkligat en dröm lyfter människan och vidgar vyerna samtidigt som grunden för ett längre entreprenörskap läggs under enklare former.

 

En möjlig väg är att ungdomar kan få ett särskilt tillstånd för ferieföretag där man slipper moms och egenavgifter för en begränsad tid (t.ex. tre månader per tolvmånadersperiod), under en viss ålder (t.ex. max 25 år) och med högst ett visst överskott (t.ex. ett basbelopp).

 

Riksdagen har tidigare uttalat sig negativt till förslaget om ett undantag för affärsverksamheter som bedrivs i utbildningssyfte eftersom det enligt utskottets mening skulle innebära att skattelagstiftningen tillförs ytterligare en gränsdragning som ska hanteras av Skatteverket och att det inte finns tillräckliga skäl att tillföra skattereglerna ett undantag av denna karaktär och har därför avstyrkt förslaget. Efter detta har frågan om betydelsen av nära kontakter mellan skola och näringsliv och företagande snarare ökat än minskat varvid frågan i högsta grad borde vara aktuell.

 

Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

 

 

Tina Acketoft (FP)