Motion till riksdagen
2015/16:534
av Erik Andersson och Maria Malmer Stenergard (båda M)

Förenklad etablering av fri välfärd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra plan- och bygglagen (2010:900) så att privat verksamhet som är offentligt finansierad inom utbildning och sjukvård ges rätt att erhålla bygglov samt bedriva verksamhet på mark med benämningen kvartersmark för allmänt ändamål, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äldre detaljplaner kan innehålla benämningen kvartersmark för allmänt ändamål. Enligt hävd får endast denna beteckning användas för verksamheter med ett offentligt organ som huvudman. Samhället har utvecklats och idag bedrivs flera offentligt finansierade verksamheter utan att ägas av ett offentligt organ.

 

Det finns fortfarande äldre detaljplaner runt om i landet som gäller och att ändra en detaljplan och ta bort benämningen kvartersmark för allmänt ändamål förutsätter vanligen ett normalt planförfarande. Det tar tid och fråntar resurser från kommuner som kan användas på bättre sätt.

 

Med nuvarande reglering går det inte att få bygglov för exempelvis en skola, eller bedriva skolverksamhet, som drivs av fristående aktör men offentligt finansierad på en fastighet som enligt detaljplanen av avsedd för allmänt ändamål. Regeringen ska därför förändra plan- och bygglagen (2010:900) så att verksamhet som är offentligt finansierad inom exempelvis utbildning och sjukvård ska kunna erhålla bygglov samt bedriva verksamhet på mark med benämningen kvartersmark för allmänt ändamål. I samband med en sådan förändring måste även plan- och bygglagen (2010:900) förändras i den mening att kommunens nuvarande skyldighet att lösa marken ska upphöra när lov ges för en fristående aktör.

 

Erik Andersson (M)

Maria Malmer Stenergard (M)