Motion till riksdagen
2015/16:513
av Birgitta Ohlsson och Robert Hannah (båda FP)

Hämndporr som sexualbrott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra hämndporr till ett sexualbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Berättelserna är många och förtvivlan, sorgen och skammen likaså. Oftast är det unga tjejer som fotograferats eller filmats av sina pojkvänner i sexuella sammanhang. Relationen spricker och bilder som bara var menade för dessa två just då laddas upp som straff och sprids på hemsidor över hela världen. Det kallas för hämndporr och kan på några få ögonblick slå sönder vanligen en ung tjejs liv.

 

Med hämndporr menas att privata bilder av sexuell natur sprids helt utan offrets samtycke ofta för att kränka, förlöjliga och förnedra. Att just kvinnors sexualitet fortfarande ses som något skambelagt gör dessutom domen från omvärlden hårdare. Det är redan idag otillåtet att sprida privata filmer och bilder, men detta är i dag ett upphovsrättsligt brott och fångar därför inte den riktiga problematiken kring hämndporr. Har offret tur kan hon få skadestånd för kränkningen, men vi har sett att detta skadestånd ofta hamnar oerhört lågt.

 

Problemet idag är att det inte finns en entydig lagstiftning, hämndporr faller under många olika lagar, vilket gör det svårt för offret att få upprättelse.  Det handlar om integritet och rätten själv att få välja vem, hur och avgöra när någon ska få se en i en sexuell situation eller inte. Det handlar i grund och botten om ett sexualbrott vars syfte är att förnedra någon på grund av hennes sexualitet och borde därför även kategoriseras som ett sexualbrott. Länder som Israel, Tyskland och flera amerikanska delstater har redan skärpt lagstiftningen. Vi behöver en uppdaterad lagstiftning som markerar gentemot förövaren och även erbjuder skydd för offret.

 

Birgitta Ohlsson (FP)

Robert Hannah (FP)