Motion till riksdagen
2015/16:510
av Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Utbyggnad av riksväg 40 till motorväg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksväg 40, sträckan mellan Borås och Jönköping, i sin helhet bör byggas om till motorväg och att den fortsatta sträckningen från Jönköping till Västervik bör byggas om till två-plus-ett-väg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksväg 40 är nu motorväg från Göteborg och snart halvvägs till Jönköping. Det är en bra början men utbyggnaden av motorväg måste ske ända fram till Jönköping. Sträckan Borås–Jönköping är en av de farligaste vägarna i landet samtidigt som den är väldigt tungt trafikerad.

Sträckan Nässjö–Eksjö kommer enligt infrastrukturplanen byggas om till 2-1 väg vilket är efterlängtat. Under lång tid har en rejäl ombyggnad av riksväg 40 varit mycket starkt efterfrågad i regionen. Men utbyggnaden måste fortsätta ända fram till Västervik då även denna vägsträcka är eftersatt och i behov av att bli två-plus ett-väg.

Med den ombyggnaden av riksväg 40 blir det en tydlig förbättring av trafiksäkerheten. Ett centralt motiv för en ombyggnad av riksväg 40 har också varit att säkra näringslivets behov av säkra och effektiva transporter. Den undermåliga vägstandarden har inverkat negativt på framkomligheten av gods och varor. Det i sin tur har hämmat den regionala tillväxten. Den planerade satsningen är glädjande men räcker inte.

 

 

Emma Carlsson Löfdahl (FP)