Motion till riksdagen
2015/16:5
av Magnus Persson (SD)

Sanktionsavgifter via Arbetsmiljöverket


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sanktionsavgifter via Arbetsmiljöverket och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arbetsmiljöverket kan besluta om sanktionsavgifter för brott mot många av deras föreskrifter. I en utvärdering pekar Arbetsmiljöverket bland annat på att det blir svårt att verkställa beslut om sanktionsavgifter mot utländska företag verksamma i Sverige. Om de inte betalar självmant står svenska myndigheter maktlösa.

 

Detta är en försvagning mot tidigare system där det dömdes ut böter via domstol, och där det för att driva in böterna finns ett fungerande internationellt europeiskt samarbete.

 

Då vi ser en ökad etablering av utländska företag i Sverige som konkurrerar om svenska jobb bör man återgå till tidigare system och utdöma böter för brott mot Arbetsmiljöverkets regler.

 

Detta är en viktig åtgärd för att vi ska kunna uppnå konkurrens på lika villkor. Brott mot arbetsmiljöregler får inte bli ett verktyg gällande konkurrens på arbetsmarknaden, vilket vi idag tyvärr kan se.

.

Magnus Persson (SD)