Motion till riksdagen
2015/16:497
av Isak From (S)

Stadsnätens verksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att de kommunägda stadsnäten ges samma förutsättningar som övriga marknadsaktörer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vårt behov av bredband ökar. I dag använder vi vår uppkoppling till så mycket mer än att bara surfa. För många företag är en snabb uppkoppling en förutsättning för att bedriva verksamheten vidare. Samma sak gäller för många hushåll som skulle ha svårt att bo kvar i bostaden om tillgången till bredband inte fanns.

Sverige är ett av världens bästa länder på it-området. Över hälften av landets befolkning har tillgång till en snabb uppkoppling. Orsakerna till detta är flera. En av dem är det faktum att den socialdemokratiska regeringen, runt millennieskiftet, sjösatte ett antal reformer som främjade hushållens möjligheter att skaffa sig hem-pc. Dessutom satsades stora belopp, de så kallade Rosengrenpengarna, som möjliggjorde bredbandsutbyggnad runt om i landet. Dessa tidiga satsningar lade grunden till det allt mer digitaliserade samhälle vi ser i dag.

Ytterligare en viktig faktor som spelat stor roll för landets bredbandsutbyggnad är de svenska stadsnäten. Konkurrensen från dem har främjat bredbandsutbyggnaden och skapat låga konsumentpriser på bredband. Faktum är att Sverige i dag har de tredje lägsta priserna på bredbandsuppkopplingar.

Under de senaste åren har vi sett att flera stadsnät köps upp av marknadens två dominerande aktörer. I enskilda fall kan dessa uppköp vara bra då de på kort sikt kan få fart på bredbandsutbyggnaden i kommunen. Samtidigt finns en uppenbar risk att det återskapas en marknad med några få dominerande aktörer eller ett monopol.

De svenska stadsnäten är i dag en garant för sund konkurrens på marknaden. För att de ska få möjligheten att behålla sin viktiga position måste de ges samma möjligheter som övriga marknadsaktörer. I dag är det, enligt kommunallagen, inte tillåtet för stadsnäten att bygga ut bredbandsnätet utanför kommungränserna. Konsekvensen av detta regelverk blir att stadsnätens verksamhet får svårt att utvecklas. För de hushåll och företag som ligger på fel sida gränsen blir resultatet att de får klara sig utan bredband eller vända sig till en annan aktör längre bort med betydligt högre anslutningskostnader som följd.

 

Isak From (S)