Motion till riksdagen
2015/16:473
av Linus Sköld och Anna Wallentheim (båda S)

Professionell skolpersonal


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att låta proffsen i skolan vara proffs och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska skolan är full av duktiga, engagerade och välutbildade proffs. Förskollärare, lärare, fritidspedagoger, studie- och yrkesvägledare, skolledare – yrkeskategorierna i Skolsverige är många. De är proffs på sina uppgifter men begränsas av administration, detaljreglering, ekonomiska ersättningsmodeller och extern kontroll.

Skolans personal har under de senaste decennierna gått från att vara självständiga professionella till att vara detaljstyrda utförare och administratörer. Yrkena har förlorat sin status och kompetensen hos skolans professioner kommer inte till sin rätt.

I skolans uppgifter ingår en viss del administration men den har blivit allt för omfattande. Detta tar tid från professionernas huvuduppdrag – att jobba med barns och ungas lärande och utveckling. Detaljerad styrning av skolornas arbete i kombination med externa kontrollsystem minskar professionernas autonomi.

Regeringen har vidtagit åtgärder genom att t.ex. avsätta mer pengar till skolan, öka antalet utbildningsplatser på lärarutbildningarna och börja begränsa de nationella ämnesproven. Det är vällovliga första steg mot att låta proffsen vara proffs. Men ytterligare steg behövs, t.ex. att se över hur den administrativa börda som förknippas med genomförande och rättning av de nationella ämnesproven kan begränsas ytterligare. 

Så se över möjligheterna att minska skolornas administration, visa tillit till proffsen så att deras kompetens tas till vara, öka professionernas självständighet och låt proffsen i skolan vara proffs.

 

Linus Sköld (S)

Anna Wallentheim (S)