Motion till riksdagen
2015/16:471
av Caroline Helmersson Olsson (S)

Rätt till heltid


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätt till heltidsarbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varannan arbetarkvinna arbetar deltid. Detsamma gör drygt 25 procent av tjänstemannakvinnorna. Män, däremot, arbetar endast i begränsad grad deltid.

De stora skillnaderna mellan kvinnors och mäns makt och pengar är starkt kopplade till det utbredda deltidsarbetet och de många osäkra anställningarna i kvinnodominerade branscher.

Frågan om heltid behöver förändras och rätten till heltid bör bli norm, på hela arbetsmarknaden. Skattefinansierade verksamheter skall gå i bräschen för den utvecklingen och bör avtala om heltidsnorm inom sina branscher. Historien har tydligt visat att det inte går att lösa på annat sätt. Idag måste individen själv ansöka om heltid och arbetsgivaren ska försöka lösa det, vilket allt för ofta visat sig inte fungera i verkligheten.

I första hand bör frågan lösas genom förhandlingar och kollektivavtal. Om denna väg inte är framkomlig bör lagstiftning vara en möjlighet att överväga.

Ska Sverige bli ett jämställt land måste denna fråga lösas. Att kvinnor under ett helt arbetsliv, på grund av detta, tjänar flera miljoner kronor mindre än män kan inte fortgå ifall man menar allvar med att vara ett jämställt och modernt land i framkant. Yrken inom kommun och landsting, där många kvinnor arbetar, bör därför få samhälleligt stöd och hjälp med att, en gång för alla, lösa denna omoderna orättvisa.

 

Caroline Helmersson Olsson (S)