Motion till riksdagen
2015/16:462
av Linus Sköld (S)

Skydd av barn i asylärenden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur barns rättigheter kan stärkas i asylprocessen så att det kan undvikas att barn far illa genom statens hantering av och beslutsfattande i asylärenden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I flera fall underlåter statliga företrädare att ta hänsyn till barnens bästa när det kommer till hanteringen av och beslutsfattande i asylärenden.

Det kan röra sig om en familj med sex barn, det yngsta under året, som slits upp från den tvårummare de bott i på orten där barnen gått i skolan i flera år och som flyttas till ett källarrum om 20 kvadratmeter på ett anläggningsboende i en annan kommun. En trygg tillvaro byts mot en miljö som är helt orimlig för en familj om åtta personer. Varken barnen eller de vuxna i familjen har förstått varför de måste flytta när de flyttas.

Det kan röra sig om en familj med tre barn som har bott i samma svenska ort i mer än sex år. Barnen har stora sociala nätverk och klarar sig bra i skolan. Ett av barnen får stipendium som bästa ungdomsledare i den lokala idrottsklubben. Familjen har fått avslag på sin ansökan om asyl. En morgon kommer polisen, med stort manskap, och kör familjen till flyget. Bara några timmar senare är de i Irak som inget av barnen känner sig hemma i.

En mor och hennes dotter har bott i samma svenska ort i snart 9 år. De har genomgått en smärtsam befrielseprocess från familjens patriark som har återvänt till landet de är medborgare i. De har fått ta emot hemska vålds- och dödshot från den man som modern inte längre är gift med. Dottern har genomgått praktiskt taget hela den svenska grundskolan och är på väg att avsluta den nionde årskursen med mycket höga betyg. Hon har ett stort socialt kontaktnät och när avslagsbeslutet kommer sluter 300 av hennes skolkamrater upp i en manifestation för att hon ska få fortsätta sitt liv i Sverige istället för att resa ”hem” till bortgifte eller i värsta fall döden.

De ovan beskrivna fallen är bara ett axplock. Det är uppenbart att barnens bästa inte sätts i främsta rummet i dessa fall. Även om bedömningarna av bostadssituationerna och asylskälen är riktiga ur ett vuxet perspektiv kan detta sätt att hantera barn inte accepteras. Därför behövs en skyndsam översyn av hur barnens skydd kan förstärkas när det kommer till hanteringen av och beslutsfattandet i asylärenden.

 

 

Linus Sköld (S)