Motion till riksdagen
2015/16:456
av Marianne Pettersson (S)

75-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att finna en lösning på de problem som finns med nuvarande deltidsbegränsning i arbetslöshetsförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet deltidsarbetare som får ersättning från a-kassan har nästan halverats, men lika många arbetar deltid, nu som förr. Syftet med införandet var att öka andelen som arbetar heltid men resultatet visar något annat. Många, framför allt kvinnor, ungdomar och invandrare erbjuds deltidsanställningar trots att de inte vill annat än att arbeta heltid. Hur skall de som inte lyckats få en heltidstjänst eller ytterligare en deltidstjänst försörja sig? Begränsningen gäller alla anställningsformer, även så kallad timanställning. Så om någon, som är arbetslös på heltid, arbetar enstaka dagar så blir hen klassad som deltidsarbetslös och överflyttad till 75 dagars stämplingsrätt. De som får sitta emellan är arbetslösa som väljer att ta vikariat, inte får en heltidstjänst och så vidare.

Deltidsreglerna ger även en brist på vikarier, bland annat inom vård, skola och omsorg.

75 dagar räcker ganska länge om du arbetar fyra dagar i veckan men den som går in och arbetar en dag i veckan gör av med fyra dagar och då försvinner de 75 dagarna snabbt.

Detta innebär att många arbetslösa inte tar kortare vikariat på grund av a-kassereglerna. Det innebär även problem för våra deltidsbrandmän. Blir de arbetslösa från sitt ”vanliga” arbete måste de sluta som deltidsbrandmän annars räknas de som deltidsarbetslösa.

Syftet med denna regel har inte uppfyllts och därför bör den tas bort.

 

Marianne Pettersson (S)