Motion till riksdagen
2015/16:450
av Fredrik Lundh Sammeli och Hannah Bergstedt (båda S)

Snabbare insatser mot nya droger


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ett lagförslag kring familjeklassning av narkotiska preparat och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trots att narkotikalagstiftning och hantering av klassning och omhändertagande av nätdroger har förbättras genom åren är verkligheten ändå rätt mörk. Utvecklingen kring såväl preparat som spridning sker i rasande fart och det är bara att konstatera att krafttag på ena delen av träsket bara skapar nya mönster på andra. Det krävs bland annat mera och snabbare hantering av myndigheter, mer av samverkan mellan olika aktörer, insatser för att försvåra försäljning och mer kunskap till föräldrar och stöd till anhöriga.

Det som fram till nu är gjort är viktiga steg i en effektivare och framgångsrikare kamp mot narkotikan. Men lagstiftningen riskerar ändå alltid att ligga steget efter. När ett preparat klassats som narkotika ersätts detta ofta snabbt på marknaden av ett nytt preparat som kommit till genom att producenterna gjort smärre förändringar i den kemiska sammansättningen av det tidigare preparatet. På så vis förs en ojämn kamp mot handeln och användningen av narkotikan. De som får betala är inte minst alla unga som dör i skuggan av lättillgängliga och relativt billiga nätdroger.

Menar vi allvar med att genom lagstiftning ta upp kampen mot den växande handeln med nätdroger behöver vi i Sverige gå samma väg som flera EU-länder samt USA och Kanada gjort och börja med generisk kontroll. En familjeklassning för kemiskt liknande ämnen krävs för att snabbare få bort dem från marknaden.

 

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Hannah Bergstedt (S)