Motion till riksdagen
2015/16:426
av Sofia Arkelsten (M)

Förbud mot bågjakt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett förbud mot bågjakt i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På Naturvårdsverkets hemsida står att det inte är tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige. Det har det inte varit sedan ett försök med bågjakt på hjortar i hägn år 1998. Det försöket varken fortsatte eller förlängdes. Det fanns en inlämnad ansökan till Naturvårdsverket om att tillåta jaktmetoden. Ansökan behandlas av Naturvårdsverket som inte kan säga när beslut i ärendet kommer.

Några länder tillåter jakt med pil och båge. Några tillåter detta enbart för smådjur. Men i exempelvis Storbritannien är det totalförbjudet sedan 1965. Enligt svenska jaktlagen ska jakt bedrivas så att djuret inte utsätts för onödigt lidande. Pilbågsjakt uppfyller inte detta krav.

För den här typen av jakt används särskilda bågar och särskilda pilar. Det kan argumenteras att utvecklingen av den här typen av pil och båge gör skillnad. De ska vara än mer dödliga. Men i Sverige finns särskilda bestämmelser om typgodkännande av fångstredskap – och de syftar just till att vilt inte utsätts för onödigt lidande.

Den som jagar på detta förbjudna sätt har som idé att skjuta mot ett litet träffområde på ett vilt djur. Resultatet är att det trots chocken känner smärta, lidande och springer tills det förblöder. Förutsatt att jägaren klarar skottet. Det är mycket tveksamt och brister i jaktetik.

Bilden är dock att seriösa jägare bryr sig om jaktetik och har respekt för både djur och natur. De två etablerade jägarföreningarna har hållit emot bågjaktlobbyn.

Det är rimligt att införa ett klart och tydligt förbud mot bågjakt i Sverige.

Riksdagen ska ge regeringen tillkänna vad motionen anför om ett förbud för bågjakt i Sverige.

 

Sofia Arkelsten (M)