Motion till riksdagen
2015/16:424
av Sotiris Delis (M)

Cyberattacker mot företag och organisationer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att kartlägga omfattningen av cyberattacker mot svenska företag och organisationer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Cyberattacker mot svenska företag och organisationer blir allt vanligare. Några av tillvägagångssätten är att låsa filer och sedan begära en lösensumma för att låsa upp dem. Det kan också handla om att ta del av känslig information eller att stänga ner organisationers hemsidor. För att kunna ta tag i problemet behöver vi veta mer om det. En del i ökad kunskap är att kartlägga omfattningen av cyberattacker mot företag och organisationer.

Det pågår arbete för att förbättra it-säkerheten, inklusive kartläggning, hos offentliga aktörer. Bland annat har den så kallade NISU-utredningen presenterat förslag till strategi och åtgärder för stärkt informations- och cybersäkerhet. Däremot behövs det ytterligare insatser när det gäller företag och organisationer. Idag är privata och offentliga it-system sammanlänkade på ett sätt som gör att åtgärder på båda sidor är nödvändiga för en stark helhet.

 

Sotiris Delis (M)