Motion till riksdagen
2015/16:422
av Karin Enström (M)

Cyklistperspektiv på vägarbete


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över riktlinjerna för vägarbeten för att ge dem ett tydligare cyklistperspektiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har sammanställt statistik för cykelolyckor. Under åren 2007−2012 omkom 153 cyklister i Sverige. Samtidigt skadades fler än 44 000 cyklister under samma tidsperiod och behövde uppsöka akut sjukvård. Statistiken är inte uttömmande då det inte fanns redovisningar från alla sjukhus och vårdcentraler.

Under samma period skedde minst 288 cykelolyckor relaterade till vägarbeten. Den vanligaste orsaken var kablar, slangar och rör som har fått cyklisten att cykla omkull. Löst grus, stenar från vägarbete samt höga och/eller omarkerade kanter och större gropar, hål, diken eller andra ojämnheter orsakade också olyckor. Resultatet var både lindriga och allvarliga skador samt dödsfall.

Kraven som ställs på vägarbeten fastställs genom riktlinjer dels genom Trafikverkets riktlinjer, dels genom SKL:s handbok, Arbete på väg. Dessa fokuserar idag på motoriserad trafik, vilket är förståeligt eftersom vägarbetare löper störst risk att skadas av motoriserad trafik. Men enligt VTI är riktlinjerna kring cyklister och vägarbeten otillräckliga och otydliga och det finns ett anpassa utmärknings- och avspärrningsmaterial för användning på cykelvägar. Att använda varningslampor mer är ett sätt.

VTI:s olycksanalys visar också snabb återställning av ytskikt av god kvalitet bör prioriteras högt då skarpa kanter ger upphov till många cykelolyckor i anslutning till vägarbeten. Ett tydligare ansvarsutkrävande för att riktlinjerna följs vid arbeten som utgör hinder på gång- och cykelbanor skulle också kunna bidra till att minska cykelolyckorna. Genom att se över riktlinjerna för vägarbeten och genom ett tydligare cyklistperspektiv kan många olyckor förhindras.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riktlinjerna för vägarbeten ses över för att ge dem ett tydligare cyklistperspektiv och tillkännager detta för regeringen.

 

Karin Enström (M)