Motion till riksdagen
2015/16:414
av Gunilla Nordgren (M)

En mer flexibel föräldraförsäkring


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motion om behovet av att göra föräldraförsäkringen mer flexibel och behovet av en möjlighet till parallell utbetalning i föräldraförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vissa akuta situationer, som när bägge föräldrarna behöver vara på sjukhus med ett allvarligt sjukt barn, kan barnets syskon behöva någon annan vuxen som tar hand om dem. Det är numera möjligt för en förälder att överföra rätten till ersättning till annan person, till exempel mor/farföräldrar, att vara hemma med sjukt barn i hans/ hennes ställe. Möjligheten för flera personer att få ut ersättning samtidigt är däremot begränsad.

Vid allvarlig sjukdom har bägge föräldrarna rätt till tillfällig ersättning för samma barn samtidigt, men det finns ingen rätt för flera personer/anhöriga samtidigt att få ersättning för att ta hand om syskon.

Situationer där bägge föräldrarna tvingas vara på sjukhus med allvarligt sjukt barn är tack och lov inte så vanliga, men systemet borde kunna vara så flexibelt att det borde finnas möjligheter att överföra rätt till ersättning till yrkesarbetande anhöriga eller andra personer så att de vid sådana situationer samtidigt kan delta i vård av syskon.

 

 

Gunilla Nordgren (M)