Motion till riksdagen
2015/16:409
av Johan Hultberg (M)

Begränsning av statligt stöd till hokuspokus


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör stoppa utbetalningen av pengar till projekt som inte gagnar folkhälsan eller allmänhetens bästa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens resurser är ändliga. Det är företag och alla vi som enskilda skattebetalare som via skatter och avgifter betalar in de medel som politiker och tjänstemän sedan fördelar via myndigheter och förvaltningar på statlig nivå, landstingsnivå- och kommunal nivå. Därför är det av största vikt att medlen används effektivt och inte förslösas på mer eller mindre tveksamma ändamål. Skattebetalarna har helt enkelt rätt att kräva att politiker, myndigheter och tjänstemän noggrant hushållar med de offentliga medlen. 

Skattemedel bör därför inte betalas ut till projekt vars effekt är ytterst tveksam. Professuren i parapsykologi i Lund är ett mycket omtalat exempel som inte borde räknas som vetenskaplig forskning och som därför inte borde betalas av statliga medel. Elöverkänsligas riksförbund som under de senaste åren fått 1,9 miljoner kronor årligen utbetalat från Socialstyrelsen är ett annat givet exempel. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inte ”något vetenskapligt stöd för att det föreligger något orsakssamband mellan exponering för elektromagnetiska fält och de besvär som elallergiker säger sig ha”.

Ett likartat exempel är antroprosoferna vars tillverkning av ”läkemedel” har beviljats miljonbelopp trots att Läkemedelsverket har konstaterat att medlen varken lindrar eller botar. Det är inte bara tillverkningen som mottagit statligt stöd utan även ett antal antroprosofiska kliniker i Södertälje, Stockholm och Norrköping har mottagit tiotals miljoner kronor.

Drygt 30 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar har betalats ut till elöverkänsliga och till antroposofisk läkekonst på senare år. Det är mycket allvarligt. Detta är resurser som kunde ha använts för att på allvar hjälpa sjuka människor utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Regeringen borde därför se över utbetalningen av skattemedel till projekt och organisationer som uppenbart inte gagnar folkhälsan eller utbildningen och sätta stopp för att myndigheterna betalar pengar till det som i dagligt tal betecknas som flum. Medel ämnade för hälso- och sjukvård måste fördelas med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet.

 

 

Johan Hultberg (M)