Motion till riksdagen
2015/16:4
av Magnus Persson (SD)

Förbjud fällfångst av vildsvin


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förbud mot fällfångst av vilt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vildsvin är ett matnyttigt, stresskänsligt samt flocklevande vilt med en komplicerad social struktur, vilket gör att fällfångst ej är lämpligt. Utifrån SVA:s studie kan man dra slutsatsen att fällfångade vildsvin blir betydligt sämre mat. Forskningen indikerar också att en majoritet av fällfångade vildsvin visar klara tecken på PSE syndrom (försämrad köttkvalitet p.g.a. stress), vilket tyder på att stressfaktorn är hög.

 

Utöver vildsvinets välmående handlar det även om den etiska aspekten, då risken att skilja diande kultingar ifrån sina suggor är stor.

 

Det finns andra sätt att hantera vår vildsvinsstam på. Viktigt är att ta del av kunskapen ifrån andra länder, för rätt förvaltad är vildsvinen en resurs och ett högvilt och ska behandlas därefter. Vi ska med kraft och kunskap leda och utveckla den svenska jakten och viltvården och då är fällfångst på vildsvin ett steg tillbaka.

.

Magnus Persson (SD)