Motion till riksdagen
2015/16:396
av Ulrika Heindorff (M)

Införande av gårdsförsäljning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införande av gårdsförsäljning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frågan om gårdsförsäljning har utretts flera gånger. En av utredningarna, den som gjordes 2007, utmynnade i att Systembolaget i maj 2008 meddelade att lokalproducenter, efter särskild ansökan, från och med den 1 juni 2008, skulle få rätt att lämna in sina varor till den fysiskt närmsta Systembolagsbutiken för försäljning, även om dessa produkter inte är en del av företagets ordinarie sortiment. Den 1 juni två år senare ändrades detta till att gälla de tre fysiskt närmsta butikerna. Detta får ses som ett litet steg i rätt riktning för mindre lokala bryggerier och vingårdar att kunna sälja sitt sortiment via Systembolaget. Bättre hade varit om dessa bryggerier och vingårdar själva skulle få sälja sitt eget sortiment.

Om man ser till vår omvärld så är det i Europas vinproducerande länder vanligt med lokal försäljning av mindre producenter. I Sverige finns inte denna möjlighet på grund av alkoholmonopolet. I vårt grannland Finland finns ett alkoholmonopol och samtidigt har gårdsförsäljning tillåtits.

Antalet bryggerier och vingårdar som finns i Sverige ökar. I Sverige finns drygt 160 mikrobryggerier.[1] Antalet vingårdar som är med i Föreningen Svenskt vin är uppåt femtio.[2] Idag finns möjligheten att besöka dessa bryggerier och vingårdar, men det är inte möjligt att köpa med sig en flaska vin eller öl vid ett besök. Dessa bryggerier och vingårdar tillsammans med andra lokalproducerade produkter skapar tillväxt på landsbygden, vilket är bra för landsbygden och bra för Sverige. Därför bör så kallad gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholhaltiga drycker tillåtas i Sverige.

 

Ulrika Heindorff (M)

 

 


[1] http://www.sverigesmikrobryggerier.se/

[2] http://www.svenskavinodlare.se/vingardar.html