Motion till riksdagen
2015/16:394
av Mathias Sundin (FP)

Häkte i Eskilstuna


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett häkte bör finnas i Eskilstuna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Eskilstuna, Sörmlands största stad, finns inget häkte. I hela Sörmland finns faktiskt bara ett enda häkte, i Nyköping, i länets södra del. Länet är geografiskt splittrat och kommunikationerna mellan Eskilstuna och Nyköping är inte de bästa.

 

Eskilstunaborna känner en klart lägre trygghet än genomsnittet för befolkningen i hela Sverige, enligt SCB:s medborgarundersökning för 2014.

 

Alliansregeringen utökade resurserna till rättsväsendet, och det finns nu över 500 poliser i Sörmland. Dessa poliser måste användas effektivt. Folkpartiet driver på för att kraftigt öka antalet kvarterspoliser som jobbar nära invånarna i ett område. Den modellen är förtroendeskapande och brottsförebyggande.

 

Idag läggs mycket resurser på transporter till och från det enda häktet i Nyköping. En vanligt förekommande beskrivning är att det ständigt är minst en bil på väg antingen till eller från häktet.

 

För ett effektivare utnyttjande av resurserna, så att polisen i högre grad kan ägna sig åt att fånga buset än att transportera dem, bör ett häkte finnas även i Eskilstuna.

 

 

Mathias Sundin (FP)