Motion till riksdagen
2015/16:393
av Mathias Sundin (FP)

Dubbelspår på Svealandsbanan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bygga dubbelspår på Svealandsbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mälardalen integreras allt mer med Stockholm. Inom en snar framtid kommer Stockholm–Mälardalen vara en integrerad arbetsmarknadsregion som på Sörmlandssidan sträcker sig till Eskilstuna. Behovet av en stabil och fungerande arbetspendling är redan idag stort och kan förväntas öka ytterligare. Utöver detta satsar flera kommuner på olika typer av logistikparker och omlastningscentraler som förutsätter ökade godstransporter på järnväg. Detta är förstås önskvärt såväl för jobb som för miljön.

 

Trots detta är Svealandsbanan ännu inte utbyggd till dubbelspår hela vägen mellan Stockholm och Eskilstuna. Konsekvensen blir att tåg måste stanna för att kunna mötas. Det saktar ned pendlingstrafiken och orsakar störningar, framför allt när tidtabellerna inte håller. Risken är att om tågpendlingen inte uppfattas fungera tillräckligt väl kommer människor att välja att pendla med bilen, vilket är sämre för miljön och orsakar trafikstockningar i Stockholm.

 

Regeringen bör därför bygga ut Svealandsbanan till dubbelspår i kommande infrastrukturpropositioner.

 

 

Mathias Sundin (FP)