Motion till riksdagen
2015/16:386
av Mathias Sundin och Said Abdu (båda FP)

Reformering av femårsregeln


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reformera femårsregeln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En framgångsrik entreprenör som säljer sitt bolag kan drabbas av den så kallade femårsregeln. Det innebär att om han eller hon använder pengarna för att exempelvis investera i ett nytt företag, så blir skatten på försäljningssumman mycket hög, eftersom det räknas som tjänsteinkomst och inte kapitalinkomst. Om entreprenören låter pengarna ligga orörda i fem år blir dessa beskattade som kapitalinkomst.

 

Resultatet blir således att i många fall ligger dessa pengar helt stilla under fem år, och en kunnig, framgångsrik person inte kan använda pengarna för att investera i ett eller flera nya företag. Det är den sortens ekosystem som är så viktiga att få igång i en framgångsrik ekonomi med växande företag, att de som lyckats bygga upp något och sälja det ska satsa på nya företag. I Sverige bromsas detta av femårsregeln.

 

Femårsregeln kommer från 3:12-reglerna som ska hindra delägare i fåmansbolag att undvika skatt för tjänsteinkomst genom att ta ut en stor utdelning, eller sälja aktier, och därmed bara betala skatt för kapitalinkomst. Detta gäller för personer som har kvalificerade aktier, men ej för dem med okvalificerade aktier. Aktier är kvalificerade om ägaren är ”verksam i betydande omfattning” i bolaget. Kvalificerade aktier beskattas i huvudsak som tjänsteinkomst och okvalificerade som kapitalinkomst.

 

Ivern att undvika maximalt utnyttjande av skattesystemet för att betala låg skatt har fått gå före behovet av att framgångsrika entreprenörer ska kunna investera sina pengar i nya, växande företag. Det är fel och måste ändras.

 

 

Mathias Sundin (FP)

Said Abdu (FP)