Motion till riksdagen
2015/16:365
av Catharina Bråkenhielm (S)

Körkort för att köra fyrhjuling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av regelverket för att få köra fyrhjulingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Olyckorna med fyrhjulingar ökar konstant och 40 procent av dem som skadas eller omkommer är barn under 15 år. Enligt Trafikverkets statistik för olika fordon inblandade i dödsolyckor på vägarna visar den att sju av tio fordon var fyrhjulingar. Lika svart är statistiken för fyrhjulingar som vält i terräng.

De fyrhjulingar som vanligtvis kallas terränghjulingar och är avsedda att användas i jord- och skogsbruk är den grupp där olyckorna ökar mest.

Det är också ett stort antal personer som sökt vård på landets akutmottagningar för skador de åsamkat sig i olyckor med fyrhjulingar, runt häften av dessa var barn under 15 år. Otroligt nog låter många föräldrar sina barn köra dessa mycket motorstarka fordon på 50Hk.

Det nyregistreras ca 11000 terränghjulingar varje år där fyrhjulingar med mc-prestanda är överrepresenterade. Detta innebära att antalet olyckor kommer att öka om inget görs.

 

Catharina Bråkenhielm (S)