Motion till riksdagen
2015/16:361
av Hanna Westerén (S)

Snabbspår för nyanländas etablering


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att nyanlända snarast erbjuds erforderliga utbildningsinsatser och vägar till sin första sysselsättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt UNHCR är idag cirka 60 miljoner människor i världen på flykt undan krig, nöd och misär. Så många har inte flytt sedan andra världskriget. Till Sverige kom förra året 83 000 asylsökande, det ställer krav på en långsiktigt hållbar och rättssäker migrationspolitisk som värnar asylrätten.

Andelen människor som söker sig till Sverige ser inte ur att minska i närtid. Ska vi ge de som kommer hit och beviljas uppehållstillstånd en god chans i samhället och samtidigt utnyttja den resurs de faktiskt är krävs att vi tar krafttag för att korta vägarna in på arbetsmarknaden. Individers kompetens, oavsett var den är införskaffad, måste tas till vara.

I regeringens budget för 2016 finns en satsning på cirka 2,1 miljarder för detta ändamål, det är ett viktigt steg i rätt riktning. Etableringstiden för nyanlända är i dagsläget alldeles för lång. Därför måste matchningen mellan den nyanländes kompetens och arbetsmarknadens behov bli mycket effektivare.

Validering av nyanländas kunskap blir ett viktigt verktyg för att snabbt få människor med kunskaper från andra länder in på den svenska arbetsmarknaden. Till detta måste också komma kompletteringsutbildningar så att utbildningar från utlandet också kan kompletteras med det som krävs för att de ska bli giltiga i Sverige.

För barn och ungdomar som anländer är skolan och utbildningen vägen till jobb och delaktighet i samhället. Förutsättningarna för de anländande ser väldigt olika ut och ska utbildningen bli effektiv krävs att det görs en noggrann kartläggning av de nyanländas kunskapsnivå för att kunna matcha skolinsatser.

Också det civila samhället har en viktig roll att spela, bland annat studieförbunds insatser vid anläggningsboenden kan vara en viktig komponent. Genom en hög ambition och rätt insatser kan vi se till att korta etableringstiden till fördel både för samhället och för individen. Så bygger vi Sverige starkt tillsammans.

 

Hanna Westerén (S)