Motion till riksdagen
2015/16:359
av Per-Arne Håkansson (S)

Insatser mot gränsöverskridande allmänfarlig förfalskning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmärksamma vikten av ökad kunskap och medvetenhet för att bekämpa handel med förfalskade hälsofarliga varor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förfalskade läkemedel, reservdelar till flygplan, hälsofarliga kemikalier, ja rent av avfall, i mat, piratkopierade kläder och skor, är direkta hot mot såväl människor som välfärdssamhället i stort.

Gränsöverskridande insatser behöver intensifieras i samarbete med tull och polis, men det krävs också att kunskap och medvetenhet ökar bland alla medborgare.

Ytterst handlar det om öppenhet och demokrati och om att skapa ökad insikt kring problematikens växande art. Det handlar också om kunskap och att medvetandegöra ett omfattande problem som bygger på en kritiskt granskande hållning från såväl stater, företag, producenter som konsumenter.

På senare tid har förfalskade och direkt hälsofarliga preparat inom läkemedels- och livsmedelsbranschen lyfts fram.

Den organiserade brottsligheten pekas ut. Piratkopior, varumärken, blir allt svårare att identifiera. Ofta syns och märks inte manipulationerna förrän det är för sent; avslöjandena sker ofta först då människor blir sjuka, läkningsprocesser hindras, människor skadas eller teknisk utrustning inte fungerar som förväntat och i vissa fall blir direkt livsfarlig.

 

På såväl europeisk som global nivå har problematiken kring förfalskade varubeteckningar och bluff-produkter lyfts fram. Ofta har blickar riktats mot vissa enskilda länder med särskilt omfattande verksamhet inom detta område. I en globaliserad och digitaliserad tid har problematiken kring allmänfarliga förfalskningar ökat markant. Det handlar förutom om människors hälsa, miljö också om uteblivna skatteintäkter som istället skulle kunna användas till välfärd.

En bred uppslutning inom en rad olika sektorer i samhället krävs för att skapa ökad kunskap och medvetenhet kring förhållandena.

Tull och polis arbetar sedan flera år gränsöverskridande för att motverka problematiken och bekämpa den organiserade brottsligheten. Enligt samstämmiga experter på området är mörkertalet fortfarande stort, med förfinade metoder är upptäcktsrisken förhållandevis liten. Motionären har bl.a. varit i kontakt med juristen Gela Öman som nyligen genom en utredning fick medial uppmärksamhet kring förfalskningen av matvaror och läkemedel där omfattande organiserad gränsöverskridande verksamhet antas ligga bakom. Det handlar om matvaror såsom mozzarella-ost, oljor, flingor men också mediciner av olika slag, bl.a. läkemedel mot cancer, blodtrycksmedicin och antibiotika. Livsmedelsverket har också tagit initiativ för ytterligare satsning på att i tidiga skeden komma åt och förebygga förfalskning av matvaror. Insatser på såväl nationell som europeiska nivåer och kunskapsspridning är av stor vikt.

 

Per-Arne Håkansson (S)