Motion till riksdagen
2015/16:345
av Catharina Bråkenhielm (S)

Djurplågeribrott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av djurplågeribrotten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi måste ta våldet mot djur på allvar. I medierna rapporteras alltför ofta om olika brott mot små husdjur, där förövare under plågsamma former utövar våld som leder till att djuren skadas svårt eller avlider.

Djurplågeri är vanligt visar forskning. Flera studier visar också ett starkt samband mellan våld mot djur och våld mot människor. Brist på empati är den största orsaken.

Att antalet sällskapsdjur ökar i Sverige är positivt, men med det ökar också problemen. Allt fler personer köper en katt eller hund med enda avsikt att misshandla den. Stockholmspolisen har uppmärksammat detta.

Skadorna dokumenteras på djursjukhusen dit en del av de skadade djuren förs. Långvarig och mycket allvarlig misshandel visar sig ofta vara orsaken. I Stockholms län har före detta länspolismästare Götblad tillsatt djurpoliser, poliser med särskilt intresse som fått specialutbildning i frågan. 

Vi har en god djurskyddslagstiftning i vårt land men idag far allt fler sällskapsdjur illa. Misshandel och regelmässig tortyr ökar. Därför kan det finnas skäl till att se över brottet djurplågeri.

 

Catharina Bråkenhielm (S)