Motion till riksdagen
2015/16:343
av Ann-Christin Ahlberg och Phia Andersson (båda S)

Reflexvästar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av lagstiftningen kring reflexvästar i syfte att göra dessa obligatoriska och därigenom förebygga olyckor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att synas i trafiken är viktigt. Så också om någon olycka är framme och man måste lämna sin bil för att till exempel ställa ut varningstriangel. Sverige har en lagstiftat om att den ska sättas ut varningstriangeln där det till exempel är skymd sikt eller högre hastigheter, för att förhindra en olycka.

Det är inte ovanligt att det också är dålig sikt på grund av mörker eller dåligt väder vilket kan vara en stor fara för den som ska ställa ut varningstriangeln eller exempelvis byta däck vid punktering.

En reflexväst gör att personen i fråga kommer att synas och är både billig och bra att ha i bilen då olyckan är framme. Många vuxna har inte reflex på sina kläder eller i jackfickan och speciellt inte när man kör bil för att man då bara ska åka mellan två olika platser.

Många har på sina arbetskläder reflex för att man ska synas tydligt och att det är ur en säkerhetsaspekt.

En lagstiftning om reflexväst i bilen eller informationskampanj om hur viktigt det är att ha reflexvästar i bilen som ska användas när ”olyckan är framme”. Detta bör göras för att förhindra olyckor.

.

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

Phia Andersson (S)