Motion till riksdagen
2015/16:338
av Johanna Haraldsson och Monica Haider (båda S)

Villkor för lastbilstrafiken


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för trafiksäkerhet och konkurrensneutrala villkor inom lastbilstrafiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk lastbilstrafik är hårt utsatt för internationell konkurrens, men det är inte konkurrens på lika villkor. En stor del av den internationella konkurrensen på svenska vägar är illegal lastbilstrafik, alltså utländska bilar som kör längre än tillåtet på våra vägar. De överskrider därmed cabotagereglerna som säger att det enbart får vara transporter av tillfällig art.

En utländsk transportör som avslutat en internationell godstransport får utföra högst tre inrikestransporter i ett annat EU-land under sju dagar, vid överträdelse utgår 40 000 kronor i sanktionsavgift. Polisen eller tullen får omhänderta fordonsnycklar, andra handlingar som körkort om en sanktionsavgift inte betalas eller om fordonet har stora trafiksäkerhetsbrister. Vid särskilda skäl kan även fordonet låsas fast genom klampning i högst 24 timmar.

Dessa nya regler är bra men inte tillräckliga. Konkurrensen blir allt hårdare och de utländska lastbilarnas marknadsandel på vägarna ökar. Transportarbetareförbundet rapporterar om åkerier som är baserade i ett land och använder sig av bemanningsföretag för att hyra kraftigt underbetalda chaufförer från annat land som kör svensk inrikestrafik olagligt. Många åkare har fått lägga ner eller har svårt att konkurrera under dessa villkor.

 

För att komma tillrätta med de många olika problem som i dag finns inom lastbilsbranschen, såsom social dumping, usla villkor för chaufförer och en osund konkurrenssituation för de seriösa åkerierna, så behöver vi överväga flera olika åtgärder.

I Holland finns en lag som innebär att chauffören ska vara anställd i det åkeri som har trafiktillståndet. Det innebär att de otaliga underentreprenörsled som i dag ofta omöjliggör ansvarsutkrävande försvinner.

Upplägg med F-skattsedlar är inte tillåtna. Vi bör överväga att införa en liknande modell i Sverige.

En vägslitageavgift som gäller all tung trafik i landet skulle kunna skapa mer konkurrensneutrala villkor på våra vägar. Detta är en lösning som flera andra länder i Europa har som då svenska åkare som kör på dessa länders vägar betalar. Avgiften skulle även ge polisen bättre kontroll av fordonen på våra vägar och ett effektivt verktyg för att förhindra de illegala vägtransporterna.

Ytterligare en åtgärd är att ge polisen utökade möjligheter till klampning eller andra åtgärder för att hindra fortsatt färd av trafikfarliga fordon. Även för att säkra sanktionsavgifter vid cabotageöverträdelse

 

Johanna Haraldsson (S)

Monica Haider (S)