Motion till riksdagen
2015/16:332
av Catharina Bråkenhielm (S)

Ledarhundar och assistanshundar i offentliga miljöer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en skärpning av diskrimineringslagen så att otillgänglighet klassas som diskriminering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En assistanshund är en arbetande tjänstehund, en personlig assistent på fyra ben, som oftast hjälper synskadade att ta sig fram på egen hand. Hunden ger brukaren stora möjligheter till självständighet och oberoende av andra människor om den tillåts vistas i miljöer där vi alla vill vara. Den är utbildad och noggrant tränad för sina uppgifter.

En assistanshund har en enda förare. De flesta assistanshundarna är ledarhundar. Övriga assistanshundar är servicehundar för rörelsehindrade, signalhundar för hörselskadade och alarmerande servicehundar för personer med diabetes och epilepsi. Dessa service- och signalhundar är utbildade som hjälpmedel för personer med kronisk funktionsnedsättning. Behovet är stort av dessa utbildade hundar. Dessa hundar är ett oersättligt hjälpmedel för människor med funktionsnedsättning men problem uppstår då detta hjälpmedel som utgörs av en hund är utestängt från en mycket stor del av vårt samhälle. Detta skapar stora problem och hindrar brukaren att leva ett liv på ett sätt som alla andra.

Svensk lag räcker inte till när det gäller rätten för föraren och hunden att vistas i offentliga miljöer. På många ställen är det förbjudet att medföra assistanshund. Det är självklart mycket begränsande för den funktionshindrade personen som inte kan vistas i alla miljöer. Man blir portad och får gå från dörr till dörr för att möjligtvis få komma in någonstans.

En assistanshund är en god investering om ledarhunden får användas fullt ut.

Dessa hundar underlättar tillvaron för personer med funktionsnedsättning och gör det lättare för dem att ta aktiv del i samhällslivet.

Det finns två statliga utredningar, den senaste från 2010, som föreslår en skärpning av diskrimineringslagen så att även otillgängligt klassas som diskriminering.

En utökad diskrimineringslag måste också gälla för personer med hjälpmedel i form av assistanshund. Trots branschriktlinjer nekar fortfarande många restaurang- och café-ägare assistanshundar tillträde. Även många av våra andra viktiga lokaler i vårt samhälle förbjuder förare med assistanshundar.

 

Catharina Bråkenhielm (S)