Motion till riksdagen
2015/16:3318
av Kent Ekeroth och Adam Marttinen (båda SD)

med anledning av prop. 2015/16:81 Åtgärder mot missbruk av svenska pass


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att åtgärderna även bör inkludera främlingspass och resedokument och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den biometriska informationen även bör kontrolleras vid alla gränspassager och passkontroller i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna har länge efterfrågat en skärpning kring reglerna för passhanteringen. Vi är därför positiva till att ett sådant förslag äntligen presenteras för riksdagen.

 

I likhet med Migrationsverket och Sveriges generalkonsulat i Istanbul anser vi dock att åtgärderna även bör inkludera främlingspass och resedokument. Regeringens motivering att det inte finns något som indikerar något ”mer omfattande missbruk” är svagt. Varför agera när det är försent, när resehandlingar redan hunnit bli missbrukade? Bättre att då vara proaktiv och även på detta område skärpa reglerna så att den marknaden inte ens har chansen att bli ”omfattande”. Dessutom är det inte orimligt att tänka sig att marknaden för dessa typer av handlingar kommer bli mer attraktiv när reglerna omkring passhantering skärps. När Migrationsverket själva dessutom flaggar för det behovet finns det all anledning att skärpa även dessa regler, speciellt i avsaknad av vad nackdelen skulle vara.

 

Propositionen anger också att ”en av de mest effektiva åtgärderna för att försvåra missbruk av pass vore att vid Schengenområdets yttre gränser införa en obligatorisk kontroll av biometrisk information i pass som omfattar både unionsmedborgare och tredjelandsmedborgare”. Det är glädjande att det nu verkar finnas insikt att man faktiskt kontrollerar den biometriska informationen som finns tillgänglig i passen. Att detta inte görs per automatik redan idag för alla som passerar en passkontroll är i sig anmärkningsvärt. Det borde vara självklart annars förloras poängen med den biometriska informationen.

Dock anser vi att denna biometriska information även bör kontrolleras vid alla gränspassager och passkontroller i Sverige. Det bör göras för alla som passerar. På så sätt kan missbruket av pass närmast reduceras till noll. För att göra gränspassagerna smidiga bör omfattningen av fingeravtrycksläsare utökas vid gränskontrollerna för att kunna hantera de flöden av människor som passerar.

 

 

 

Kent Ekeroth (SD)

Adam Marttinen (SD)