Motion till riksdagen
2015/16:3268
av Kerstin Lundgren (C)

med anledning av skr. 2015/16:34 Riksrevisionens rapport Arktiska rådet – vad Sverige kan göra för att möta rådets utmaningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att förbättra medlemsländernas uppföljning av implementeringen av rådets rekommendationer och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en handlingsplan för Arktis och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lämna en årlig skrivelse om verksamheten på regeringssidan inom Arktis- och Barentssamarbetena och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arktis är det område på jordklotet där klimatförändringarna sker som snabbast. Detta kan få förödande konsekvenser för regionen och för resten av världen. Den smälta isen skapar i ett mycket känsligt marint område nya förutsättningar för exploatering och utvinning av mineraler och fossila bränslen. Det ger samtidigt nya möjligheter för transporter vilket leder till att fartygstrafiken i detta känsliga område kommer att öka väsentligt. Detta kräver bland annat skärpta regler för säkerheten i Arktis och en ny bindande handlingsplan för hur skyddet av den arktiska miljön ska utökas.

 

Allt fler aktörer vill vara med och påverka Arktis framtid, och några länder har tydligt markerat sina intressen i området. Detta talar tydligt för att trycket växer, och Centerpartiet menar att Sverige bör vara en pådrivande part för en hållbar utveckling av och skydd för Arktis. Vi måste säkerställa skydd för de känsligaste marina områdena och säkra att oljeexploateringen inte under några förutsättningar sker i eller hotar den känsliga miljön.

 

I granskningsrapporten ”Arktiska rådet – vad Sverige kan göra för att möta rådets utmaningar” (RiR 2015:8) lämnar Riksrevisionen en rad rekommendationer till regeringen, inte minst att regeringen bör ta initiativ att förbättra medlemsländernas uppföljning av implementeringen av rådets rekommendationer. I regeringens svar på Riksrevisionens rekommendationer hänvisas till USA som innehar ordförandeskapet i rådet, att regeringen delar synen på ett visst behov av förändring, men att det bör beaktas att Arktiska rådet är ett internationellt förhandlings- och samarbetsorgan där beslut fattas med konsensus och där inte endast en enskild stat kan driva igenom grundläggande förändringar av den organisatoriska uppbyggnaden.

 

Centerpartiet menar att när Sverige inte bär ordförandeskapet i Arktiska rådet kan regeringen axla ledarskap i arbetet att förbättra medlemsländernas uppföljning av implementeringen av rådets rekommendationer. Att regeringen är nöjd med den egna implementeringen av rådets rekommendationer är ett klent svar på Riksrevisionens bredare kritik och Centerpartiet menar att det säkerligen finns många olika möjligheter att verka för att fler medlemsländer kan dra nytta av Sveriges erfarenheter av uppföljning och återrapportering till rådet.

 

Centerpartiet har tidigare frågat regeringen om den avser ta fram en handlingsplan för Arktis. Regeringen har nyligen presenterat en handlingsplan för den feministiska utrikespolitiken. Eftersom någon handlingsplan för Arktis ej omnämns i regeringens svar på Riksrevisionens granskningsrapport om Arktis undrar vi om regeringen har för avsikt att ta fram en sådan plan, och om så är fallet, när i tid en sådan handlingsplan skulle kunna bli aktuell.  

 

Socialdemokraterna har tidigare motionerat i riksdagen med en uppmaning till dåvarande regeringen att lämna en årlig skrivelse om verksamheten på regeringssidan inom Arktis- och Barentssamarbetena.

Centerpartiet uppmuntrar regeringen att nu göra verklighet av avsikten om en årlig skrivelse om verksamheten på regeringssidan inom Arktis- och Barentssamarbetena, för bättre insyn och transparens. Inte minst eftersom de arktiska frågorna växer i betydelse och det är angeläget att regeringen och riksdagen tillsammans kan lägga mer kraft på dessa frågor.

 

Kerstin Lundgren (C)