Motion till riksdagen
2015/16:3267
av Emma Carlsson Löfdahl m.fl. (FP)

med anledning av skr. 2015/16:37 Riksrevisionens rapport om aktivitetsersättning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om studiemedel i stället för aktivitetsersättning vid förlängd skolgång och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De allra flesta människor vill känna sig behövda, vara ekonomiskt självständiga och vara delaktiga på en arbetsplats. Att ställas utanför redan på tröskeln till arbetslivet har stora negativa konsekvenser för den enskilde både vad gäller delaktighet i samhället och för deras försörjning. De som tidigt i livet blir beroende av socialförsäkringssystemet får lägre ekonomisk standard och har mycket större risk för ekonomisk utsatthet än sina jämnåriga. Det är, som framgår i Riksrevisionens rapport, mycket viktigt att regelverken är effektiva och så långt det är möjligt underlättar och uppmuntrar övergång till arbete och studier.

Flera rapporter har visat att aktivitetsersättning för förlängd skolgång alltför ofta övergår i aktivitetsersättning för nedsatt arbetsförmåga, utan att arbetsförmågan prövats ordentligt. Unga som på grund av funktionsnedsättning behöver förlängd skolgång bör få ersättning från studiemedelssystemet, inte aktivitetsersättning, med utgångspunkt i förslagen i betänkandet SOU 2013:52 Moderniserad studiehjälp. Bara de som inte har något annat alternativ bör få aktivitetsersättning.

 

 

Emma Carlsson Löfdahl (FP)

 

Barbro Westerholm (FP)

Bengt Eliasson (FP)

Mats Persson (FP)

Tina Acketoft (FP)

Christer Nylander (FP)

Birgitta Ohlsson (FP)

Erik Ullenhag (FP)