Motion till riksdagen
2015/16:3254
av David Lång m.fl. (SD)

Med anledning av prop. 2015/16:14 Begränsad skattefrihet för utdelning och nya bestämmelser mot skatteflykt i fråga om kupongskatt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår förslaget om begränsad skattefrihet för utdelning på andelar.

Motivering

Vi välkomnar ambitionen att undvika oavsiktliga skattefördelar för koncerner med moder- och dotterbolag i olika EU-länder i jämförelse med företag i koncerner hemmahörande i samma medlemsstat. Dock menar vi att regeringen bör se över förslaget om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

Ett antal remissinstanser har anmärkt på det faktum att ränta ej är definierat, samt att olika länder kan definiera ränta olika sätt. Det finns även synpunkter på att bestämmelsen om begränsad skattefrihet för utdelning även ska gälla länder utanför EU. Detta eftersom förslaget är föranlett av ändringar i rådets direktiv 2011/96/EU, vilket inte kräver detta, samt med anledning av att det redan pågår ett arbete inom ramen för BEPS, där syftet är likartat, men vars förslag kan komma att ställa krav på ytterligare lagändringar i Sverige. Näringslivet efterfrågar stabila och förutsägbara spelregler. Regeringen bör därför undvika risken för alltför frekvent återkommande lagändringar, som riskerar att få en negativ inverkan på investeringsviljan i Sverige.

 

David Lång (SD)

 

Anna Hagwall (SD)

Olle Felten (SD)