Motion till riksdagen
2015/16:3211
av Ola Johansson m.fl. (C)

Familjerätt


Sammanfattning

Familjebildningen i Sverige är inte densamma som den traditionellt har varit. Många barn föds utanför äktenskapet som barn till föräldrar som är sammanboende eller kanske bara vänner. Andra föds in i eller bor i regnbågsfamiljer eller i stjärnfamiljer. De kan ha vuxna i sin närhet som tar samma ansvar som den juridiske vårdnadshavaren eller inte alls bo med sin juridiske vårdnadshavare. Alla barns rättigheter måste tas tillvara och vi måste också i praktisk politik visa att förändringar måste göras för att familjerätten ska fungera i ett modernt samhälle.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett samkönat kvinnligt par som fått hjälp med inseminering på svenskt sjukhus ska kunna få föräldraskapet fastställt under graviditeten och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn bör göras av möjligheten för barn att behålla kontakten med en varaktig social förälder och tillkännager detta för regeringen.

Fastställande av föräldraskap

Fastställande av föräldraskap kan också orsaka bekymmer för samkönade kvinnliga par som fått hjälp med insemination på svenskt sjukhus. Vi vill därför att dessa ska kunna få föräldraskapet fastställt redan under graviditeten. Barn har enligt FN:s barnkonvention rätt att känna till sitt biologiska ursprung. Enligt svensk lag garanteras detta vid insemination på ett svenskt sjukhus. Om graviditeten har tillkommit på annat sätt så kan denna rätt inte garanteras.

 

Varaktig social förälder

Familjebildningen i Sverige är inte densamma som den traditionellt har varit. Det är dags att bejaka barns möjligheter att ha en fortsatt kontakt med vuxna som är eller har varit en viktig del av deras liv. Det finns en risk att fler vårdnadshavare än två skulle kunna skapa svårigheter till exempel när fler än två personer ska vara överens om att välja skola, bestämma om barnet ska få hjälp av en psykolog eller var barnet ska bo. Samtidigt är det önskvärt att ett barn har rätt att träffa de vuxna som är en viktig del av dess liv samtidigt som man undviker situationer då beslut för barnets bästa inte kan tas för att alla vårdnadshavare inte är överens. För Centerpartiet är barnperspektivet grundläggande. Vi vill därför ha en översyn av möjligheten för barn att behålla kontakten med en varaktig social förälder.

 

Ola Johansson (C)

 

Johan Hedin (C)

Anders Åkesson (C)