Motion till riksdagen
2015/16:32
av Stig Henriksson m.fl. (V)

Försvarsmusiken


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra ett tillägg till 3 b § 7 förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Försvarsmusiken omfattar i dag tre professionella musikkårer med uppdrag åt både staten och Försvarsmakten. Dessa tre musikkårer med heltidsarbetande musiker verkar inom Arméns musikkår i Stockholm, Livgardets dragonmusikkår i Kungsängen och Marinens musikkår i Karlskrona. Det är en värdefull och uppskattad verksamhet med anor bakåt i tiden. Kårerna spelar vid exempelvis statsbesök och vaktparader, men ger även konserter för allmänheten. Det är av vikt och värde att konserter för allmänheten möjliggörs för hela landet. Försvarsmusiken har varit föremål för utredning om nedläggning i flera år och i många omgångar. Försvarsminister Peter Hultqvist har dock klargjort att det inte kommer att ske under hans period som statsråd. Detta andrum kan med fördel användas till att klargöra Försvarsmusikens uppgift. Genom att göra ett tillägg i förordning (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten, skulle detta kunna lösas.

Förordning (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten 3 b § 7 lyder: ”Försvarsmakten ska särskilt medverka i statsceremonier. Förordning (2010:650). Följande mening bör läggas till för att klargöra försvarsmusikens uppgift: ”samt ansvara nationellt och internationellt för förbandsspelningar och konserter för det civila samhället med syfte att förvalta och utveckla kulturarvet militärmusik. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

Stig Henriksson (V)

 

Jens Holm (V)

Amineh Kakabaveh (V)

Birger Lahti (V)

Hans Linde (V)

Håkan Svenneling (V)

Emma Wallrup (V)