Motion till riksdagen
2015/16:3166
av Emma Carlsson Löfdahl m.fl. (FP)

Utgiftsområde 8 Migration


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 8 Migration enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Utgiftsområde 8 omfattar frågor som rör utlänningars rätt att resa in i och vistas i Sverige samt frågor som rör mottagande av asylsökande.

Vi lever i en tid med flyktingströmmar som saknar motstycke i historien. Nästan 60 miljoner människor är på flykt undan krig, konflikter och förföljelse. Det är den högsta siffran som FN:s flyktingorgan UNHCR uppmätt, och antalet ökar dramatiskt. En mycket liten del av världens alla flyktingar tar sig till Europa, och en mindre del av dem som tar sig till Europa fortsätter till Sverige. För Folkpartiet Liberalerna är det självklart att Sverige och Europa måste göra mer för att hjälpa människor som flyr från krigets helvete i Syrien och från IS terrorvälde.

Folkpartiet liberalerna värnar asylrätten. Sverige ska vara ett öppet, tolerant och dynamiskt land. Människor som flyr krig och förföljelse ska kunna få skydd i vårt land. Vi värnar om dem som drabbas av personlig förföljelse och som tvingas fly på grund av politisk övertygelse, etnicitet, religion, kön, sexualitet eller könsidentitet. Barns behov ska särskilt värnas.

Folkpartiet liberalerna vill se fler lagliga vägar in i EU. Människor ska inte behöva riskera sina liv på väg till säkerhet eller vara hänvisade till människosmugglare. Vi vill införa asylvisum som ska kunna sökas på EU-ambassader, och vi vill avskaffa det så kallade transportörsansvaret som ålägger flygbolag och andra transportföretag myndighetsliknande uppgifter. Vårt fokus ska vara på dem som behöver vår hjälp mest. Därför behöver helt ogrundade asylansökningar handläggas och avslås snabbare.

Folkpartiet liberalerna har länge betonat vikten av solidaritet inom EU vad gäller ansvar för asylsökande. Det är viktigare än någonsin när rekordmånga människor nu är på flykt. I dag är flyktingmottagandet inom EU ojämnt fördelat och Sverige och Tyskland är de länder som tar emot flest asylansökningar.

Folkpartiet liberalerna anser därför att Sverige ska driva på för en mer varaktig lösning för att dela ansvaret avseende flyktingmottagandet. Systemet bör utgå från en fördelningsnyckel som grundas på befolkningsmängd, BNI och andra relevanta faktorer. Den uppgörelse som träffats i september månad är ett första steg, men helt otillräcklig för att skapa ett långsiktigt hållbart system.

I den rådande akuta situationen behöver alla länder göra mer, även Sverige. Folkpartiet liberalerna anser att Sverige ska öka antalet kvotflyktingar från dagens 1 900 personer till cirka 5 000 personer 2017. För 2016 är en realistisk bedömning, givet de administrativa begränsningar som finns inom det internationella systemet, att 2 900 flyktingar kan tas emot. Sammantaget innebär reformen 2016 ett resurstillskott på 213 miljoner kronor över anslag 1:1 och 1:3.

Antalet som nu söker skydd i Sverige är det högsta sedan andra världskriget. Under 2014 ansökte drygt 81 000 människor om asyl i Sverige. Antalet asylsökande under 2015 och åren framöver kommer fortsatt ligga på höga nivåer. Det ställer stora krav på vårt mottagningssystem som måste dimensioneras och reformeras därefter. Fler kommuner måste göra mer. Flyktingmottagandet är ett nationellt åtagande och ansvaret måste vara gemensamt. Många kommuner tar ett stort ansvar, medan andra inte gör tillräckligt. Denna extraordinära situation kräver mer av alla.

Vi anser därför att staten i yttersta fall ska kunna ålägga kommuner att ta emot fler. För att ge kommunerna bättre förutsättningar för ett effektivt och bra sätt ta emot fler nyanlända behöver det statliga stödet öka. Under utgiftsområde 13 anslag 1:2 presenteras Folkpartiet liberalernas förslag till ökat statligt stöd till kommuner som tar emot nyanlända.

Folkpartiet liberalerna anser att det är viktigt att kommuner som tar emot asylsökande elever får ett utökat ekonomiskt stöd för att kunna erbjuda en bra skolgång. Vidare ökar antalet ensamkommande flyktingbarn och mottagandet behöver individanpassas bättre. Folkpartiet liberalerna anser att stödboenden bör införas som placeringsform för ensamkommande flyktingbarn som inte har särskilda vårdbehov och därmed inte bör bo på så kallade HVB-hem. Vi räknar med att fler barn och ungdomar kommer att bo i stödboenden, och vi gör därför en besparing på denna punkt jämfört med regeringen. Detta utvecklas under utgiftsområde 13. Folkpartiet liberalerna anser också att statens ersättning till kommunerna för ensamkommande barn bör beräknas enligt schablon. I enlighet med regeringens förslag föreslår Folkpartiet Liberalerna därmed ökade resurser till anslag 1:2.

Boendefrågan är central för asylsökande och nyanlända. Drygt 10 000 personer, ett antal som förväntas växa, är kvar på Migrationsverkets boenden trots att de fått uppehållstillståndssituation. Deras möjligheter att snabbt komma in i det svenska samhället försenas vilket är dåligt både för individen och för samhället. Folkpartiet liberalernas integrationsarbetsgrupp har föreslagit en rad åtgärder för att förbättra boendekedjan för nyanlända. Ett högt asylmottagande kräver snabba och kreativa lösningar, till exempel inventering av alla bostadsmöjligheter såsom lokaler och modulboenden. Det behövs en effektivare statlig organisation och fler långsiktiga anläggningsboenden till rimligt pris. Vidare bör, enligt arbetsgruppen, Migrationsverket ges förutsättningar att driva anläggningsboenden och de dyra tillfälliga anläggningsboendena tas bort. Lägenheter ska prioriteras för dem som har erhållit uppehållstillstånd, särskilt barnfamiljer.

För att klara av ett ökat asylmottagande måste vi ha en politik som håller hela vägen och som ger människor verkliga möjligheter att komma in i det svenska samhället. Det kräver viktiga reformer och framförallt krävs en öppen, flexibel och modern arbetsmarknad och en liberal bostadspolitik. Detta utvecklas under utgiftsområde 13 Integration.

Arbetskrafts- och företagarinvandring bidrar till Sveriges tillväxt. Folkpartiet liberalerna har medverkat till att det sedan 2008 är lättare att komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES utgör bara 0,4 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige, men de hjälper till att minska bristen på arbetskraft i många sektorer. De finns i alla yrken, och ofta är de högt kvalificerade. Arbetet med att underlätta för arbetskrafts- och företagarinvandring bör fortsätta.

Det bör bli enklare att få tillstånd att komma hit för att söka arbete eller starta företag för den som kan försörja sig under tiden i Sverige. Folkpartiet liberalerna medverkade till att alliansregeringen 2014 lade fram reformförslag för att underlätta för doktorander att kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd i Sverige. Genom denna reform har det också blivit möjligt för studenter att stanna kvar i sex månader efter slutförda högskolestudier för att söka arbete eller undersöka förutsättningarna att starta näringsverksamhet i Sverige. Dessutom har det införts enklare och tydligare regler för medföljande familjemedlemmar till näringsidkare och studenter.

Folkpartiet liberalerna föreslår att PLO-uppräkningen för åren 2016–2018 justeras på samma sätt som för innevarande budgetår. På detta utgiftsområde påverkas anslagsposterna 1:1 och 1:4.

Tabell 1. Anslagsförslag 2016 för utgiftsområde 8 Migration

 

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (FP)

1:1

Migrationsverket

4 698 564

−12 000

1:2

Ersättningar och bostadskostnader

12 635 000

 

1:3

Migrationspolitiska åtgärder

427 117

+210 000

1:4

Domstolsprövning i utlänningsmål

562 436

−2 000

1:5

Rättsliga biträden m.m. vid domstolsprövning i utlänningsmål

160 800

 

1:6

Offentligt biträde i utlänningsärenden

434 150

 

1:7

Utresor för avvisade och utvisade

315 202

 

1:8

Från EU-budgeten finansierade insatser för asylsökande och flyktingar

186 450

 

 

Summa

19 419 719

+196 000

 

Specificering av anslagsförändringar

 

 

1:1

Migrationsverket

 

+3 000

1:1

Migrationsverket

 

−15 000

1:3

Migrationspolitiska åtgärder

 

+210 000

1:4

Domstolsprövning i utlänningsmål

 

−2 000

 

 

Emma Carlsson Löfdahl (FP)

 

Barbro Westerholm (FP)

Erik Ullenhag (FP)

Tina Acketoft (FP)

Christer Nylander (FP)

Birgitta Ohlsson (FP)