Motion till riksdagen
2015/16:31
av Linus Bylund (SD)

med anledning av prop. 2014/15:124 En mer jämställd föräldrapenning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2014/15:124 En mer jämställd föräldrapenning.

Motivering

Sverigedemokraterna har ett uttalat barnperspektiv och menar att ett stort mått av valfrihet och självbestämmande är en grundförutsättning för såväl barnets som föräldrarnas välmående. Varje familj är unik och ingen vet bättre än föräldrarna vilka behov och önskemål familjen har. Därför är det rent skadligt att politiker kommer med pekpinnar rörande familjens vardagsliv och till exempel har synpunkter på vem som ska vara hemma med barnen och hur länge.

 

I praktiken innebär såväl nuvarande tvångsregler som föreslagen skärpning av dem, att man tillskansar sig gemensamt inbetalda skattemedel och fördelar dessa ojämnt mellan familjerna. De som drabbas är de inte sällan inkomstsvaga familjer som inte vill – eller har möjlighet – att dansa efter ideologiskt motiverade påbud, och de som gynnas är de, i hög utsträckning medelinkomsttagare, som snällt rättar sig i ledet. Precis som Robin Hood, fast tvärtom.

 

Förutom att det naturligtvis är mycket fult att göra så, föreligger där också en påtaglig risk att människors förtroende för såväl socialförsäkringssystemet som politiken i gemen allvarligt skadas. Ytterligare uppenbar och påtaglig blir denna risk då man beaktar att en förkrossande majoritet av Sveriges föräldrar är emot kvotering av detta slag.

 

Vi är övertygade om att det är föräldrarna som vet vad som är bäst för deras barn, varför utgångspunkten i vår politik är att ge så mycket frihet som möjligt. Sverigedemokraterna säger därför bestämt nej till ytterligare en så kallad pappamånad och kommer, så fort det är möjligt, att helt avkvotera föräldraförsäkringen.

 

Linus Bylund (SD)