Motion till riksdagen
2015/16:3075
av Hanna Wigh (SD)

Ungdomsbrottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att straffåldern ska sänkas till 12 år och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ungdomar som är 15 år och äldre ska prövas som vuxna vid särskilt grova brott och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att generell straffrabatt ska avskaffas och omarbetas till ett belöningssystem för gott uppförande och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ungdomar frihetsberövas på särskilda ungdomsanstalter när de döms för grova brott, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag kryper brottsligheten ner i åldrarna och vi kan bevittna hur väldigt unga ungdomar gör sig skyldiga till bestialiska grova brott. Den lagstiftning som finns idag är inte anpassad efter dagens förhållanden och måste anpassas efter hur verkligheten ser ut.

Om en tonåring under 15 år gör sig skyldig till ett grovt vålds- eller sexbrott är denne också mogen att ta konsekvenserna av sitt brott. När en 15-åring begår grova vålds- eller sexbrott är denne även mogen att ta konsekvenserna av sitt handlande.

Vid särskilt grova brott måste den skyldiga straffas, annars sätts rättssamhället ur spel och kan inspirera andra unga att begå brott. Därmed är det dags att se över dagens åldersgränser och sänka straffåldern till 12 år. Från 15 års ålder ska gärningsmannen kunna dömas som en vuxen vid särskilt hänsynslösa brott. Ungdomar som döms för brott ska frihetsberövas på särskilda anstalter för ungdomar. För gott uppförande och uppvisande av kognitiva framsteg ska straffrabatt kunna nyttjas men restriktivt.

 

Hanna Wigh (SD)